Lange artikelen

FORMICA EST EXEMPLO MAGNI LABORIS
Ieder mens die een mierennest heeft gezien, zal gefascineerd zijn door het krioelen van al die mieren, maar ook door de geordende chaos die zo’n nest schijnt te zijn, waarin iedere mier zijn eigen weg vindt en arbeid heeft. Waarin ze elkaar nooit hinderlijk zijn en elkaar bijstaan in hun werk.
artikel linksdraaiende mieren
artikel hospikmieren

EEN OFFER VAN VEREN
In 1519 reist Hernando Cortés naar Mexico en ontvangt uit handen van de Aztekenkeizer Moctezuma diens verenkroon. Een historische gebeurtenis die symbolisch de Nieuwe Wereld met de oude verbindt. Dan het ongelofelijke: bijna vijf eeuwen later blijkt die verenkroon nog te bestaan.

CULTUUR
Over het algemeen refereren beschaving en cultuur beide aan de algemene levenswijze van een volk. Beide betreffen de waarden, normen, instituties en manieren van denken waaraan opeenvolgende generaties in een bepaalde samenleving het grootste belang hebben gehecht. Noem dit het ontstaan van een gezamenlijk bewustzijn.

BREUKE SIONS
Tegenwoordig hoor je het nog weinig. Sommigen hoorden ervan, een enkeling kent de betekenis. Nog zeldzamer: mensen die het persoonlijk hebben ervaren. Mensen, die ‘liepen onder de breuk van land, volk en kerk’.

IJZER ZAT IN HUN BLOED
Zeekoningen noemden zij zich, want in hun open barken, hun ‘draken’ trotseerden zij de geduchtste stormen. Nooit sliepen zij onder een dak van planken en nooit leegden zij de beker bij een huiselijke haard. En… in hun bloed droegen zij een onbekende ziekte die dertig generaties later nog even onverhoeds toeslaat als zij destijds.
Over Vikingen, het gen dat de eeuwen trotseerde, aderlaten en hemochromatose.

KIKKERPROEF HOUDT NAWEEËN
De ooievaar bracht kinderen en kikkers toonden aan of de vrouw werkelijk zwanger was. Ooievaars eten kikkers, dus het nieuwe broertje of zusje kwam altijd onverwacht.
Het verhaal van de ooievaar is een sprookje. De kikkerproef is een ander verhaal. Dat klopt wel degelijk en was zelfs tot ver in de jaren zestig in gebruik. Wie kent dit nog?

EÉN ZINGENDE MUIS MAAKT NOG GEEN MUIZICAL
Het zal je gebeuren: je hoort gefluit achter je en als je je omdraait sta je oog in oog met een grijsbruine muis. Het overkwam een schooldirecteur in Amerika in 1936. Hij was niet de eerste in de geschiedenis die geconfronteerd werd met een zingende of fluitende muis.

Advertenties