Vooruitgang

bicycle-of-1879Het zal in 1971 zijn geweest. Ik zat in de schoolbus die ons naar het zwembad zou rijden voor de zwemles. Aan het eind van de Lindelaan, die toen nog aansloot op de Koninginneweg, steeg opeens een luid gejoel op in de bus. Langszij fietste Peter Baan, op wat waarschijnlijk de fiets van zijn (over)grootvader was geweest. De jongen fietste elegant op het rijwiel dat toen al letterlijk en ruimschoots vooroorlogs was en welk ik daarna ook nooit meer op de openbare weg heb gesignaleerd.

In diezelfde tijd stond bij garage Bogaard aan de Onderdijk een tweedehands auto te koop waarvan het vandaagdedag onvoorstelbaar is dat zo’n wagen gewoon als tweedehandsje bij een garagebedrijf staat…. een klassieke Ford voor zover ik me kan herinneren, vooroorlogs model, zo’n gemotoriseerde koets. Als kind mochten we er gerust in spelen, aan de hoorn konden we met onze knuistjes met moeite geluid ontlokken door er hard op te stompen.

Wie de auto heeft gekocht weet ik niet. Hoe lang deze nog heeft rondgereden evenmin. Beide vehikels waren oprispingen van een lang vervlogen tijd die meer nostalgie in zich hadden dan ik toen kon vermoeden. Nu kan ik er alleen in herinnering op terugkijken.

In die tijd was het gewoon een oude fiets en een oude auto. In die auto heeft iemand lang gereden, auto’s werden toen niet zo snel ingeruild. Dure dingen werden sowieso helemaal niet zo makkelijk weggedaan. Wanneer je het geld had om een modern apparaat aan te schaffen, gebruikte je dat tot het kapot en onherstelbaar was. Nog ken ik mensen die een koelkast in gebruik hebben of een wasmachine die in de folders van de jaren zestig werden aangeprezen als modern comfort met een lange levensduur. tumblr_l4249hsBfG1qbvvfto1_1280

Onze overbuurvrouw, mevrouw Kooiman, gebruikte tot haar verhuizing in 1985 de Velo wasmachine die ze met haar trouwen (ergens in de dertiger jaren) had gekregen of gekocht. Het was een degelijke houten tobbe met een door een motor aangedreven riem die de wasdraaier (stamper) in beweging hield. (Ze had ook nog een oude koffergrammofoon, maar – eerlijk is eerlijk – die gebruikte ze niet meer; de slinger daarvan was kwijt of de veer kapot.)
Zelfs tot in de jaren negentig kende ik een oud echtpaar aan de Lindelaan waarvan de vrouw de was nog ‘gewoon’ op een wasbord schoon kreeg. Niks moderne rommel….

Zelf heb87f0e820-8003-012e-a3f4-0050569439b1 ik leren fotograferen met een Zeiss Ikon, zo’n vierkant boxje uit 1951, een krijgertje van mijn tante Bets. Acht opnamen zaten er op een rolletje, negatieven met een formaat van 5 bij 8 cm.. Het beeld moest je zoeken door een lens bovenop het toestel.
Ook de Philips viersporen bandrecorder – met fluorescerend buisje – werd nog lang bij ons gebruikt, zelfs toen we al een casettespeler met bandjes hadden.

Een mens floreert het beste, is gelukkig met hetgeen hij kent en waarbij hij zich prettig voelt, in tegenstelling tot wat overheid en banken ons willen doen geloven. Afgaand op de informatie die zij ons verstrekken, is iedereen aangesloten op internet en handelt dienovereenkomstig. Wist u dat Nederland weliswaar bovenaan staat wat betreft digitaal bankieren, maar dat nochtans ik meen een half miljoen rekeninghouders dit nog op de ouderwetse wijze (nee, niet met ponskaarten) met overschrijvingskaarten doen, die netjes in een envelop via de brievenbus hun weg naar de bank vinden?

‘Europa’, schreef Geert Mak in 2004, ‘is een continent waar je gemakkelijk heen en weer kunt reizen in de tijd. Alle stadia van de twintigste eeuw worden wel ergens beleefd en herbeleefd. Op de ponten van Istanbul is het altijd 1948. In Lissabon is het 1956. Op het Parijse Gare de Lyon is het 2020. In Budapest hebben jongemannen de gezichten van onze vaders. In het Zuid-Hongaarse dorp  Vásárosbéc bleef het almaar 1925.’
(…..)
‘In het café hadden ze gevraagd wat het nu eigenlijk inhield, dat nieuwe Europa. ‘Eerst moeten jullie door een diep dal van nog meer armoede, om in de volgende tien jaar wellicht op te kunnen klimmen tot de welvaart van het Westen. Bovendien gaan jullie dingen van grote waarde verliezen: vriendschap, het vermogen om van weinig geld te kunnen leven, om dingen die kapot gaan te kunnen repareren, de mogelijkheid om zelf varkens te houden en thuis te slachten, de vrijheid om zoveel takken te verbranden als je wilt, en zo nog wat.’
‘Wat,’ hadden ze gezegd, ‘Niet meer slachten? Geen takken verbranden?’ Ze keken hem ongelovig aan. Ze wisten toen nog niet dat ze in het café binnenkort ook niet meer zouden mogen roken.’

Nee, we rijden niet meer in een T-Ford, op een velocipède, zelfs niet in een Wartburg, een Simca of een Opel Kaptein. Dat is niet omdat er andere, modernere zijn, maar simpelweg omdat ze niet meer gemaakt worden.Velocipede_blog
Het aandrijfwiel van de Velo van mevrouw Kooiman draaide gestaag haar was schoon, ouderwets maar moderner dan het wasbord van mevrouw Boudewijns uit de Lindelaan. De laatste oprispingen vervullen ons met weemoed, wetend dat we iets hebben verloren. Dingen van grote waarde. Het is vervaagd in de valse glans van de nieuwe tijd. Zelfs onze Miele schijnt maar twintig jaar mee te gaan.

++++++++++++++++

Zeven op de tien Nederlanders regelen hun bankzaken via internet, blijkt uit cijfers die het CBS donderdag heeft vrijgegeven. Dat komt neer op 81 procent van de Nederlandse internetgebruikers. Vooral onder gebruikers tussen de 25 en 45 is internetbankieren populair.

In totaal gebruiken 10,2 miljoen Nederlanders internetbankieren, wat neerkomt op 72 procent van de Nederlanders of 81 procent van de Nederlandse internetgebruikers. Internetbankieren is vooral populair onder 25- tot 45-jarigen, aldus het CBS: 91 procent van de Nederlanders in die leeftijdsspanne gebruikt internetbankieren.

Niet onverwacht maken vooral 75-plussers weinig gebruik van internetbankieren: slechts 17 procent. Dat komt vooral doordat weinig ouderen hoe dan ook gebruik maken van internet. Van de 75-plussers die dat wel doen, logt 59 procent wel eens in op internetbankieren. Van de 12- tot 25-jarigen maakt 63 procent gebruik van internetbankieren; dat lage percentage kan waarschijnlijk worden verklaard doordat er vanaf de leeftijd van 12 jaar wordt geteld, dat is een leeftijd waarop nog niet veel kinderen hun eigen bankzaken regelen.

Advertenties