Pensioen

Zilver_waardeIn het voorjaar van 2013 zakte de goudprijs flink in. Maak je niet druk. Goud is nog steeds een veilige en goede investering en geeft meer zekerheid dan het drijfijs van de euro of de hele Europese Unie.

De Romeinen kenden in de bloeitijd van hun rijk onder meer gouden munten van acht gram. Voor die acht gram kon je in die tijd driehonderd liter wijn kopen. Heb je nu acht gram goud, dan is dat zo’n 320 euro waard. Ga in Frankrijk naar een wijnboer en je krijgt voor dat bedrag minstens driehonderd liter wijn mee. Zo’n gouden munt behoudt dus al tweeduizend jaar zijn waarde, terwijl de euro in vijftien jaar de helft van zijn koopkracht is kwijtgeraakt.

“Rond de eeuwwisseling stond de goudprijs op 250 dollar per troy ounce (= 31 gram). In iets van acht jaar steeg hij vervolgens naar 1900 dollar per ounce. Dat is bijna een verachtvoudiging! Inderdaad staat goud nu op ongeveer 1300 dollar, maar dat is niet erg. Het is heel normaal om binnen een sterke trend omhoog wat correcties te hebben. Als deze correctie voorbij is, gaan we weer heel erg hard omhoog.”

Ik citeer Willem Middelkoop, voormalig fotojournalist en beurscommentator. Hij zei dit in een interview dat stond gepubliceerd in het blad ‘de Auto’ (november 2013).
Op 12 september vorig jaar publiceerde ik mijn artikel ‘Hubert’. Hubert wil onafhankelijk en zelfvoorzienend zijn en belegt zijn spaargeld in zilver. Waardevast metaal dat niet afhangt van de grillen van de ‘grote jongens’ die de economieën sturen. Hij heeft geen last van een verdampt pensioen of een eurobiljet dat bepaalt wat je er nog voor kunt krijgen.
Het gesprek met Middelkoop sloot hier naadloos bij aan, reden om er bij stil te staan.

Middelkoop vergeleek het met de aardappelmarkt: hoe groot is de vraag naar aardappelen en hoeveel aardappelen worden er geproduceerd? En als de productie niet stijgt, gaat de aardappelprijs omhoog.
“Wat we nu zien in de markt: alle ‘aardappelen’ gaan naar China. De goudvraag van China is nu even groot als de wereldwijde goudproductie.
China heeft van oudsher weinig goudreserve. Amerika en Europa hebben zeventig procent van hun financiële reserves bij de centrale banken in goud. In China is dat twee procent. Dus de Chinezen zijn goud aan het kopen, voor de op dit moment relatief lage prijzen.”

“Ik verwacht dat Europa, Amerika en China gezamenlijk een voorstel gaan doen voor een nieuw financieel systeem, waarbij goud anders zal worden gewaardeerd door de centrale banken. Er spelen hele interessante dingen in de goudmarkt. En in dat licht gezien is deze daling echt een heel tijdelijk iets. Het is a gift from heaven voor mensen die hun spaargeld nog gewoon op de bank hebben staan. Die kunnen het beter investeren in goud of zilver.”

Oja? wil de journalist dan weten. “Waarom is dat beter dan geld op de bank zetten?”
Middelkoop: “Even los van de inflatie is je spaargeld op de bank zetten juridisch gesproken gewoon een lening áán de bank. Je hebt dan een vordering op de bank. Dat geld is er helemaal niet meer; dat is door de bank gemiddeld drieëndertig keer uitgeleend, aan bedrijven of andere particulieren. Als het één keer van die drieëndertig keer niet terugkomt, is jouw geld dus weg. Nou, in deze tijd komt het wel vaker dan één keer niet terug. Goud daarentegen behoudt zijn waarde.”

“Eind 1999 kocht je voor honderdduizend gulden een aardige Mercedes. Nu koop je voor dat geld (44.000 euro) een redelijk aangeklede Ford Mondeo, terwijl die aardige Mercedes bijna een ton kost in euro’s. Dan is het geld in die jaren toch de helft minder waard geworden.”

“Koop goud, zou ik zeggen, maar koop vooral zilver. Dat is zestig keer goedkoper dan goud, het is poor man’s gold. Zilver is net zo waardevast, maar nu spotgoedkoop; je koopt een kilo zilver voor ruim vierhonderd euro! Voor al die ZZP’ers en kleine ondernemers van nu heb ik een goeie tip: ga niet speculeren. Maar koop je nu een kilo zilver, dan ben je aan het investeren. Elke ondernemer die een beetje redelijk draait, die kan elke maand – of in elk geval elk kwartaal – een kilo zilver kopen. Dat kan heel gemakkelijk via internet. Doe dat. Leg dat weg en je hebt een geweldig pensioen.”

Zijn slotadvies is heel ouderwets. Op de vraag ‘waar laat je het’ antwoordt Middelkoop: “Veel mensen hebben het thuis; graaf een gat in de tuin en maak een schatkaart. Dat is de veiligste manier. Ik heb het zelf veilig weggeborgen in een kluis. Maar er zijn ook digitale zilverrekeningen hoor; daarbij heb je een online account, maar ze slaan dat zilver echt wel voor je op.”

Ik vraag me af of Hubert daar ook zo over denkt….

 

(* genoemde goud- en zilverprijzen kunnen afwijken)

Advertenties