Interessante tijden (2)

interessante tijden2Een chinese vervloeking luidt: ’moge je in interessante tijden leven’. Het betekent te leven in tijden van wanorde en problemen. Een greep uit waanzinnig nieuws van januari.

De stad Haarlem wil de meeuw uithongeren. Wie de vogel voert, riskeert 130 euro boete. Het CDA dacht zelfs aan twee maanden celstraf.(Dat voorstel werd ook nog gesteund door PvdA, SP, Actiepartij, Sociaal Lokaal en de fractie Reeskamp.) Door het verbod hoopt de gemeente dat er minder meeuwen komen.

Haribo stopt met de verkoop van ‘racistische’ dropjes. De snoepfabrikant haalt in Zweden en Denemarken drop uit de handel, omdat sommige consumenten de snoepjes als racistisch zien. ‘Bij de duitse snoepjesfabrikant komen al weken klachten binnen over het snoepgoed.’ Het gaat om de zogeheten Skipper Mix. De figuren doen denken aan Afrikaanse, Aziatische en Indiaanse maskers en gezichten. (Is daar dan iets mis mee? Dat wordt aangevoerd voor een klacht waarover?)

Onlangs werd actie gevoerd tegen vervoersmaatschappij Veolia, die eind vorig jaar een busconcessie kreeg in Noord-Brabant. Volgens de Palestina-werkgroep schendt Veolia het internationale recht en de mensenrechten omdat het franse bedrijf buslijnen en een lightrailverbinding in Jeruzalem uitbaat, die ook door palestijns Oost-Jeruzalem lopen. (ja, lees het nog maar eens.)

Als we het toch over Israël hebben: op de website van het Palestina Komitee – in Nederland één van de meest activistische bestrijders van Israël – staat onder meer: “Het zionistische project in Palestina impliceert systematische kolonisatie, verdrijving van de autochtone palestijnse bevolking en de vernietiging van de palestijnse samenleving en dient om die reden bestreden te worden’.
Wat dan weer heel grappig is, want er is geen boycot bekend die zich richt op – bijvoorbeeld – Saoudi Arabië of andere arabische landen die alle de vernietiging van Israël voor ogen hebben.

op weg naar een onleefbare samenleving
Even terug naar die dropjes. Haribo Zweden’s directeur Ola Dagliden ‘begrijpt de kritiek en denkt dat het belangrijk is om te luisteren naar de klanten’. Dat is het ergste…. hij begrijpt het. Volgens mij mankeren die klagers iets in hun bovenkamer. PeterJan Rens zei het al in die reclame: “Onbegrijpelijk Haribo”. (Of was het ‘ongelofelijk Haribo’?)
Met de figuren wilde Haribo de zeemansreis van een schipper of kapitein over de hele wereld uitbeelden. De Skipper Mix blijft te koop, maar zonder de bewuste figuren in de zakjes.
(Schipper? kapitein? Kapitein Iglo is anders ook behoorlijk stigmatiserend. Alsof alle mannen met baarden zeekapiteins zijn. Hup uit de winkel die discriminerende vissticks.)

Iets is alleen racistisch wanneer je er racisme achter zoekt of wanneer je het oogmerk hebt te discrimineren. Het is wat het is. Het is een dropje, maar als je het ziet als een steen des aanstoots, dan is het een steen des aanstoots. Het is wat je er zelf van maakt. Door toe te geven en de dropjes aan te passen, geeft Haribo alleen maar aan dat ze óók vindt dat er sprake is van racisme. Dagliden had beter kunnen zeggen: ‘als u in deze dropjes racisme herkent, dan dient u zich onverwijld naar de psychiater te begeven en ons product niet meer te kopen’.

Ondertussen is er ook een discussie geweest dat de Top-2000 te veel witte muziek bevat. De eerste zwarte artiest staat pas op nummer 51….
Kinderen presenteren de komende weken in de kinderboekenwinkels over heel Nederland hun projectjes, in Nijmegen vertonen zij zich met diverse maskers uit vreemde landen. Zijn dat dan nu plotseling allemaal racisten?

Vroeger was een dropje rond of ruitvormig, of geschikt voor op je duim (duimdrop). Op een gegeven moment kwam er centendrop en katjesdrop. Dat gaf al een weerslag op katten, die werden er behoorlijk depressief van. Venco deed daar niets aan (schande). Marianne Thieme van de Dierenpartij zal overigens Kamervragen stellen over het dropje van het zeepaardje. Dat is toch ongeoorloofd, zomaar opeten. De dierenpolitie maakt hier ongetwijfeld grondig werk van.
Nederlanders in de VS of Australië zullen waarschijnlijk klagen dat dropjes met de vorm van klompen of tulpen uit het assortiment verwijderd moeten worden.
Het schijnt dat Haribo binnenkort met een nieuw snoepje komt: zachtzure mierenneukers.
Het is maar goed dat ze in Zweden de nederlandse reclame van Autodrop niet begrijpen: “… die zou verboden moeten worden!”.
Dropjes zijn toch om op te eten, NIET om naar te kijken? Beter is anders een waarschuwing op de verpakking… ‘Dropje zonder kijken uit de verpakking nemen en met de ogen dicht nuttigen.’

———–

Een zijsprongetje, de site van het Jeugdjournaal meldde nog meer over Haarlem (en ze verwoorden het zo leuk):
Eieren verboden in Haarlem
vrijdag 21 mei 2010
In de nacht van vrijdag op zaterdag mogen kinderen in Haarlem geen eieren, boter en meel bij zich hebben. De politie is namelijk bang dat ze daar van alles vies mee gaan maken. Het is dan namelijk luilak in een deel van Nederland. Een feest waarbij kinderen veel lawaai en troep maken.

Gillen! Zal je net Roodkapje heten en met een mandje op weg naar je zieke grootmoeder zijn. Of voor je moeder boodschappen doen om cake te maken.
“Zeg meisje, wat heb je daar bij je? Oh wat zie ik, kom jij maar eens even mee. Jij gaat hier dus niks vies maken.”

Hé, we hebben het over kinderen. Onafhankelijk van welk feest ook maken kinderen altijd veel lawaai en troep. Daar zijn het kinderen voor. In Haarlem mag het niet. En daar mag je nu ook geen meeuwen voeren. Die maken ook veel lawaai en troep.
Volgende stap? Verboden om kinderen te voeren? Tsja, ze hebben nu eenmaal een mooie Koepel in Haarlem.

Advertenties