Interessante tijden

traanOf de wereld totaal krankzinnig is geworden. Je zou denken van wel. Volledig op drift geslagen koersen we stuurloos naar (door) een era van chaos, doelloosheid en zinloosheid. De wereld was weliswaar eerder het toneel van knellende onzekerheid en onzinnige wreedheid – volgens historici was het de dertiende eeuw die als waanzinnig kan worden omschreven – maar niet eerder was de zich voltrekkende geschiedenis zo mondiaal en zo desastreus.

Een greep uit het nieuws van december.

* Een Franse regeringscommissie kwam met een voorstel om Frankrijk te hervormen tot een niet-Westerse, maar ‘oriëntaals-Arabische’ identiteit.’ De Franse regering komt deze maand met een officiële reactie op de voorstellen van deze, door henzelf ingestelde, commissie. De commissie had de opdracht van de regering gekregen om te kijken hoe de grondslagen van het integratiebeleid veranderd konden worden en dit is het resultaat.
In het voorstel van de commissie worden voorstellen ingevoerd om het kennelijk te nadrukkelijk westerse karakter van het land te veranderen.
Het ‘leerplan’ op de scholen zal grondig herzien worden. Er moeten ‘discussie-ateliers’ ontstaan op deze scholen waarin gesproken zal moeten worden over ‘anders-zijn, geslachtsvragen en religie.’ Er moet voor dit onderwijs een herschrijving van de franse geschiedenis plaatsvinden, waarin meer plaats zal zijn voor de beleving van de immigranten, zodat er ook hier een ‘nieuw wij’ zal ontstaan.
Er moet in het onderwijs ook een einde komen aan de nadruk op de franse taal. Daarnaast zal er op de franse scholen ook veel aandacht moeten zijn voor arabische en afrikaanse talen.
Het was internationaal nieuws, behalve (uiteraard) in Nederland. ‘Die Welt’ opende zijn krant ermee; ‘The Telegraph’ bracht er een groot artikel over.

* In de Gazastrook worden Australische runderen op walgelijke wijze gemarteld. De arme beesten worden uit open vrachtwagens getrokken met touwen aan hun poten, zodat ze op hun rug vallen. Ze worden in hun poten geschoten, er worden messen in hen gestoken, ze worden omver getrapt. De doodsbange dieren, de ogen wijd open gesperd, proberen te ontsnappen, maar worden met stokken in een hoek gedreven. Dit alles gebeurt niet in het geniep. Een wijde kring opgewonden mannen en jongetjes doen eraan mee. Dit mag dan rituele slacht heten, maar het is in werkelijkheid een lynchpartij door een volk dat kennelijk geen beschaving kent, maar gedreven wordt door sadisme.
De britse politiek wil weten of er een ban kan komen op britse runderen die naar Gaza worden verscheept om daar kapot gemaakt te worden. Ook Marianne Thieme van de Dierenpartij heeft Kamervragen gesteld, want ook Nederland exporteert op grote schaal runderen naar moslimlanden.

* De EU maakte sinds 1994 al 5,6 miljard euro over naar de Palestijnse gebieden. Dit geeft de Palestijnen de kans om niet meer zelf hun economie op te bouwen, maar te leven van de hulp, die in de praktijk ook nog eens massaal komt bij niet-bestaande banen en niet-bestaande hotels.
Het EU-geld blijkt regelrecht gestort te zijn in een frauduleus systeem en heeft nooit zijn doelstellingen (?) bereikt. Zo werden er duizenden ambtenaren van betaald, die in werkelijkheid niet werkzaam waren. Anderhalf miljard euro, weggegooid naar niet-bestaande banen. Iets waar men bij de EU weet van kon hebben, aangezien het ambtenarenapparaat in de Gazastrook niet meer functioneert sinds de scheiding tussen Hamas en Fatah.
(Van dat geld kunnen ze Australische runderen kopen, of runderen uit welk ander westers land dan ook. Om er lekker tekeer op te kunnen gaan.)

* Deze miljarden staan naast het miljard aan EU-hulp voor Egypte, waarvan, volgens de Financial Times, geen indicatie is dat het inderdaad terecht komt bij de doelstellingen voor democratie en mensenrechten.
 (Ja hoor, we kunnen het allemaal gerust aan Brussel overlaten.)

* In Berlijn maakte de politie een voorlichtingsfilmpje om de mensen te waarschuwen tegen zakkenrollers. De politie gebruikte hiervoor echte beelden van de bewakingscamera’s. Wat zagen we op deze beelden? Niet-blanken die stalen.
Een gemeenteraadslid van Die Linke is woedend, want dit zou de indruk wekken dat mensen van niet-duitse achtergrond als ‘verdachten’  worden neergezet. Bij de Grünen gaan ze nog verder. De politie zou de deur naar een opening naar de minderheden gesloten hebben. De politie zou nu eens eindelijk moeten erkennen dat de politie er voor alle mensen is, niet alleen voor de blanken.
Momenteel gaat Berlijn gebukt onder een criminaliteitsgolf van met name Roemenen en Bulgaren. En, hè? driekwart van alle tassendieven in Berlijn was in 2012 van niet-duitse herkomst. (Maar je mag het niet zeggen.)

* Turkije incasseert elk jaar éénmiljard euro EU-subsidie. Waarom? Omdat ze kandidaat-Euroland zijn. Dat lidmaatschap moet blijkbaar zwaar worden gesubsidieerd. In ons eigen land leven we met tekorten, moeten we bezuinigen en stijgt de werkeloosheid nog steeds. Desondanks delen we geld met handenvol uit aan economieën die niet voldoen en die al helemaal niet voldoen aan democratische normen.

* Hoogzwangere vrouwen vliegen naar de EU vlak voor hun bevalling. Normaal gesproken mogen vrouwen die langer dan 36 weken zwanger zijn niet meer vliegen, maar dankzij valse doktersrapporten uit het thuisland  weten de vrouwen (vaak van West-Afrikaanse komaf) toch in het vliegtuig te komen. Vervolgens laten ze zich bij terugkeer opzettelijk tegenhouden zodat zij in Groot-Brittannië moeten bevallen. Groot-Brittannië is vervolgens verplicht om de vrouwen gratis kraamzorg aan te bieden. De vrouwen profiteren van uitstekende zorg en betalen daar niets voor.
De Britse immigratiedienst heeft de afgelopen twee jaar honderden ‘zwangerschapstoeristen’ onderschept.

* Tienduizenden Joden ontvluchten Frankrijk na het rapport van de commissie waarin wordt aanbevolen Frankrijk te hervormen tot een land met een oriëntaals-Arabische identiteit. In het land met de grootste Joodse gemeenschap van heel Europa voelen Joden zich massaal geroepen om het land te verlaten. De Israëlische regering heeft voor hen zelfs een hulpprogramma ingesteld. Overal steekt het antisemitisme de kop op.

Er is een chinese vervloeking die luidt: ’moge je in interessante tijden leven’. Het schijnt dat de uitdrukking in onze samenleving is gebracht door Sir Austen Chamberlain, broer van de engelse minister-president Neville, in 1936 tijdens een briefwisseling met Frederic R. Coudert en dat hij het had gehoord van één van de chinese diplomaten. Het betekent te leven in tijden van wanorde en problemen.
Ofschoon elke periode tijden van onrust en onzekerheid kent, is de ‘onze’ daadwerkelijk een tijd van omkering, verschuivingen en nooit verwachte ontwikkelingen.

Welkom in 2014.

 

Mag ik er één richtsnoer bijleveren om stand te kunnen houden in de roerige tijd:
Goed is leven in stand houden, bevorderen; leven, dat voor ontwikkeling vatbaar is tot zijn hoogste peil opvoeren. Slecht is leven vernietigen, het nadeel toebrengen, leven dat voor ontwikkeling vatbaar is te remmen. (Albert Schweitzer)

Advertenties